Патешки бутчета със сини сливи

Вероятно заради ограничената им сезонна поява сините сливи рядко играят роля в нашата домашна кухня, което е жалко - те придават уникална сладост, пикантност и дълбочина във вкуса на много месни ястия. Не случайно в традициите на Мароко и Тунис сред най-уважаваните блюда са агнешко или телешко със сливи. Тази рецепта пък обединява чудесни патешки бутчета, сини сливи и хрупкави запечени картофи с дъх на мащерка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки бутчета
- 1 с. л. олио
- 120 мл червено сухо вино
- 1 капсула MAGGI® Домашен пилешки бульон
- 4 стръка мащерка
- 10 скилидки чесън, с вътрешната люспа
- 300 г сушени сини сливи
- за гарниране:
- 800 г сварени дребни картофи
- 1 стрък мащерка или розмарин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се налива в нагорещен тиган. Подсушените бутчета се слагат с кожата надолу на умерен огън за 8 - 10 мин., докато се зачервят добре и мазнината се стопи. От време на време се отлива отделената мазнина. Обръщат се от другата страна да се зачервят още 3-4 мин.
- 2.
Бутчетата се изваждат и се слагат в тавичка, мазнината се отлива и се сипва виното. Когато се редуцира наполовина, се добавят капсулата MAGGI® Домашен пилешки бульон, мащерката, скилидките чесън и половината от сините сливи. Наливат се 500 мл гореща вода. Заливат се бутчетата и се слагат за 2 часа във фурна, загрята на 180˚ С, без да се покриват.
- 3.
През това време картофите се обелват, набраздяват се с вилица и се разбъркват с листенцата мащерка, сол на вкус и 100 мл от мазнината, отделена от бутчетата. Слагат се да се запекат около 1 час, като от време на време се разбъркват, за да се зачервят от всички страни.
- 4.
След като бутчетата се изпекат, сосът се отлива и след като от него се отдели мазнината, се слага в тиган да се редуцира, докато леко се сгъсти. Добавят се останалите сини сливи и след 2-3 мин. варене на тих огън в соса са готови за сервиране.
- 5.
Бутчетата се поднасят със соса и хрупкавите печени картофи.