Пастърма от сьомга с билково маскапоне
Сьомгата e толкова маслена, плътна и богата на вкус риба, че се поддава на различни обработки, характерни за месата. Нищо не пречи да приготвим у дома тази пикантна и вкусна пастърма по рецепта на шеф Иван Кирин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г филе от сьомга
- 500 г морска сол
- 100 г захар
- 10 г бял пипер
- 10 г мащерка
- 10 г червен пипер
- 10 г чубрица
- 10 г кимион
- 120 г маскарпоне
- 1 стрък пресен босилек
- 1 стрък прясна мента
- 1 стрък прясна мащерка
- 5 г лимонова кора, настъргана
- 15 мл зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Филето от сьомга се оставя с кожата и внимателно се почиства от костите и люспите. Покрива се с морската сол и захарта и се оставя в хладилник за 48 часа.
- 2.
Смесват се сухите подправки. Сьомгата се изважда и се почиства от солта, подсушава се добре и се овалва в тях. Оставя се на хладно и проветриво място или се закача в хладилник под вентилатора за 48 часа.
- 3.
Гарнира се с маскарпонето, разбъркано с пресните подправки, лимоновата кора и зехтина.