Пастет от моркови и слънчоглед
Създаването на оригинално постно предястие е голямо предизвикателство, за което интересното и вкусно съчетаване на продуктите е от решаващо значение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. белени сурови слънчогледови семки
- 200 г моркови, настъргани
- 2 с. л. портокалов сок
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. джинджифил, настърган
- 1 ч. л. настъргана лимоновова кора
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 ч. л. къри
- 1 ч. л. черен и бял сусам
- морска сол на вкус
- за поднасяне:
- 1 краставица, нарязана на кръгчета или 1 тиквичка, нарязана на много тънки лентички
- 1 морков, нарязан на тънки лентички
- зелена салата или айсберг
Начин на приготвяне
- 1.
Слънчогледовите семки се накисват за 3-4 часа на стайна температура. Отцеждат се и се смилат заедно с морковите, лимоновия и портокаловия сок, чесъна, джинджифила и кърито. Сместа се подправя със сол, мед, лимонов сок, цитрусовите кори и черен пипер на вкус. Може да се добави и щипка чили.
- 2.
Пастетът може да се поднесе върху резенчета краставица или да се намаже върху листа зелена салата, и да се поръси със сусам и кълнове. Може и да се навие на руло и да се нареже на резенчета.