Пащърнак с моркови и праз лук
Пащърнакът е леко сладникав и редукцията от мандарина, морков, портокал и лимон го допълва със сладостта си, но заедно с това му опонира с киселината на цитрусите, особено на лимона. Празът и пресният лук - пикантно хрупкави и леко опушени от запичането, завършват хармонията от вкусове и текстури. А шеф Емил Минев се възползва от това и приготви фино предястие за МЕНЮ.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пащърнака
- 100 г масло
- 4 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, разрязан на четири половинки по дължина
- 4 стръка пресен лук
- сол и черен пипер
- за соса:
- 1 портокал
- 1 мандарина
- 1 морков
-
½ лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се измива внимателно и се кипва във вряща вода за 2 мин., после веднага се прехвърля във вода с лед, подсушава се и се запича (опушва) заедно с лука на горещ тиган с малко зехтин за 3-4 мин.
- 2.
Продуктите за соса се правят на сок, който се прецежда и се оставя да ври на умерен огън, докато се редуцира до 1/3 от началното количество.
- 3.
Целите корени пащърнак се приготвят бавно по техниката за телешки стек: слагат се на умерен огън в топъл тиган с малко зехтин и след като леко се позапекат, се добавят 30 - 40 г студено масло. Когато маслото се разтопи и започне съвсем леко да пуши, с помощта на супена лъжица корените се обливат с него постоянно в продължение на 15 - 20 мин., все така на умерен огън. Ако маслото започне да прегаря, се излива и се слага ново. Посоляват се леко 2-3 мин. преди да станат готови.
- 4.
Пащърнакът, празът и лукът се заливат с малко от соса и се поръсват леко с морска сол и прясно смлян черен пипер.
Най-добрите совиньон блани от Лоара или новия свят биха постигнали добра хармония с рецептата заради финеса и цитрусовата си свежест.