Начало За нас Реклама Контакти

Парти пиле тандури с арабски млечен сос

Снимка за Парти пиле тандури с арабски млечен сос
15
Време за приготвяне: 12 часа
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Изглежда необяснимо защо храната в гореща Индия е толкова пикантна и наситена с аромати. Това е свързано с аюрведическия принцип на баланс на пет основни елемента в човешкото тяло, като подправките са носители на огъня. С тази рецепта лесно ще разпалите пламъка на кулинарното удоволствие в своите гости, пък било то и в началото на лятото.

СъставНеобходими продукти за 30 броя

  • 750 г пилешко филе
  • 100 мл кисело мляко
  • 1 с. л. оцет
  • ½ с. л. лимонов сок
  • ½ с. л. кайенски пипер
  • ½ с. л. червен пипер
  • ½ с. л. смлян кориандър
  • ½ с. л. смлян кимион
  • 3 скилидки пресован чесън
  • ½ с. л. настърган пресен джинджифил
  • 2 зелени и червени пиперки, почистени от семето и нарязани на квадратчета
  • за соса:
  • 400 мл кисело мляко
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 4 с. л. зехти
  • 5 стръка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 к. л. смлян шарен пипер
  • 1 к. л. сол
  •  Всики продукти за соса се разбиват в купа до гладка смес.

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилешкото филе се нарязва на парчета, големи колкото хапка, и се поставя в купа. Към него се прибавят млякото, оцетът, лимонът, чесънът, джинджифилът, подправките. Всичко се разбърква добре, покрива се и оставя в хладилника да престои една нощ. За същото време накисваме в студена вода 30 малки дървени шишчета.

  2. 2.

    След като са се мариновали достатъчно време, парчетата месо се нанизват на шишчетата, като се редуват с квадратчетата от пиперката. Пекат се на грил или в сгорещена фурна 5-10 мин., като се обръщат често. Сервират се горещи със соса.


Подходящи типове вина
Юни 2009
Още подобни рецепти
Коментари