Парти пиле тандури с арабски млечен сос
Изглежда необяснимо защо храната в гореща Индия е толкова пикантна и наситена с аромати. Това е свързано с аюрведическия принцип на баланс на пет основни елемента в човешкото тяло, като подправките са носители на огъня. С тази рецепта лесно ще разпалите пламъка на кулинарното удоволствие в своите гости, пък било то и в началото на лятото.
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 750 г пилешко филе
- 100 мл кисело мляко
- 1 с. л. оцет
- ½ с. л. лимонов сок
- ½ с. л. кайенски пипер
- ½ с. л. червен пипер
- ½ с. л. смлян кориандър
- ½ с. л. смлян кимион
- 3 скилидки пресован чесън
- ½ с. л. настърган пресен джинджифил
- 2 зелени и червени пиперки, почистени от семето и нарязани на квадратчета
- за соса:
- 400 мл кисело мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка пресован чесън
- 4 с. л. зехти
- 5 стръка магданоз, нарязан на ситно
- 1 к. л. смлян шарен пипер
- 1 к. л. сол
- Всики продукти за соса се разбиват в купа до гладка смес.
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешкото филе се нарязва на парчета, големи колкото хапка, и се поставя в купа. Към него се прибавят млякото, оцетът, лимонът, чесънът, джинджифилът, подправките. Всичко се разбърква добре, покрива се и оставя в хладилника да престои една нощ. За същото време накисваме в студена вода 30 малки дървени шишчета.
- 2.
След като са се мариновали достатъчно време, парчетата месо се нанизват на шишчетата, като се редуват с квадратчетата от пиперката. Пекат се на грил или в сгорещена фурна 5-10 мин., като се обръщат често. Сервират се горещи със соса.