Панирани заешки бутчета с крем от целина и сос беарнез
![Снимка за Панирани заешки бутчета с крем от целина и сос беарнез](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/26-Panirani zaeshki but4eta s krem ot celina_660x430.jpg)
В тази атрактивна многосъставна рецепта крехкото заешко месо, обвито в апетитна хрупкава панировка със семена и ядки, изпъква на фона на изящен крем от целина и класическия сос беарнез. Ястие, достойно за всяка празнична трапеза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за бутчетата:
- 4 заешки бутчета
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. кориандър на зърна
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. сол
- 1 глава лук, срязана на четири
- 1,5 л вода
- за панировката:
- 3 с. л. брашно
- 1 белтък, разбит на сняг
- 2 с. л. овесени ядки
- 1 с. л. ленено семе
- 1 с. л. сусам
- 1 с. л. царевично брашно
- 100 мл олио за пържене
- за крема от целина:
- 600 г целина
- 300 мл течна сметана
- 2 яйца
- 3 жълтъка
- 3 с. л. настърган пармезан
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- за сос беарнез:
- 6 зърна черен пипер
- ½ глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. пресен естрагон или 1 ч.л. сушен
- 3 с. л. винен оцет
- 3 жълтъка
- 200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Целината за крема се обелва, нарязва се на едри кубчета и се сварява в подсолена вода за около 30 мин., докато омекне. Прецежда се, пасира се и към нея се добавят яйцата, жълтъците, пармезанът и сметаната. Всичко се пасира заедно, подправя се със сол и индийско орехче и се сипва в намаслени купички за крем карамел. Пекат се на водна баня 30-40 мин. на 200°С. Когато изстинат, кремовете се обръщат.
- 2.
Заешките бутчета се слагат да се сварят с лука, подправките и водата, докато месото омекне. Сварените бутчета се подсушават и се овалват в брашното. Смесват се овесените ядки, лененото семе, сусамът и царевичното брашно. Бутчетата се потапят в разбития белтък и сместа с ядките. Изпържват се в сгорещеното олио, докато станат златисти.
- 3.
Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда. Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят. Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.
- 4.
Заешките бутчета се сервират с прясна салата, гарнирани с крема от целина и соса.