Панирани рибни филенца с джинджифилов сос
Тази великолепна вариация с далекоизточен аромат на популярната рецепта за панирани рибни филенца е добра идея за неочаквани гости или пък за спокойствието на чашата бяло вино или бира след работа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г филе от треска, хек, пъстърва или бяла риба
- 1 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 с. л. соев сос
- 1 с. л. нишесте
- за паниране:
- 1/2 ч. ч. галета
- 3 с. л. сусам
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 1 яйце, леко разбито
- олио за пържене
- за соса:
- 150 мл вода
- 150 мл сок от лайм или лимон
- 2 с. л. кокосово мляко, по желание
- 2 ч. л. кафява захар
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. соев сос
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм
- 1 с. л. нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се нарязва на пръчици. Смесват се нишестето, сокът от лайм и соевият сос. Рибата се разбърква със сместа и се оставя да престои 15 мин.
- 2.
Смесват се продуктите за соса без нишестето и се слагат да заврат. Полученият сос се сгъстява с нишестето при непрекъснато разбъркване.
- 3.
Смесват се галетата, сусамът и кокосът. Филенцата се потопяват в яйцето, овалват се в сусамената смес и се пържат 3-4 мин. на средно силен огън. Сервират се горещи със соса.