Панирани чушки с доматен сос
Защо два сладки зеленчука си пасват? Защото, колкото и да се различават на външен вид, вкусовете на домата и чушката си приличат, а чесънът, пържените вкусове и магданозът укрепват здравата им връзка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 чушки
- 5 с. л. царевично брашно
- ½ ч. л. морска сол
- 50 мл олио за пържене
- за доматения сос:
- 2 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 ч. л. доматено пюре
- 800 г домати, обелени нарязани на кубчета
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се изпичат заедно с дръжките, слагат се в плик да се задушат и се обелват. Внимателно се цепват по дължина на две, за да им изтече сокът и внимателно да се отстранят семките, като дръжката се запазва. Подсушават се.
- 2.
За соса олиото се загрява, слагат се лукът и чесънът, разбъркват се на умерен огън да омекнат леко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се доматите и се оставят да къкрят 10 - 15 мин., докато сосът се сгъсти. Посолява се на вкус и се прибавя магданозът.
- 3.
Царевичното брашно се разбърква със солта, чушките се топват в него, изтупват се и се изпържват в сгорещеното олио на умерен огън, докато се зачервят. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.
- 4.
Чушките се подреждат ветрилообразно в дълбока чиния, в центъра се слага сосът. Поднася топло или студено с пресен хляб.