Палачинкова торта
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 1 с. л. смляно ленено семе
- 2 с. л. вряща вода
- 2 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 1 ч. ч. кокосово мляко
- 500 мл газирана вода
- 2 с. л. кокосово масло
- за лешниковия крокан:
- 100 г лешници и орехи, запечени
- 1 ч. ч. захар
- 3 с. л. вода
- за крема от круши:
- 3 ароматни круши, нарязани на малки кубчета
- 2 ч. ч. бяло вино
- ⅔ ч. ч. захар
- 1 пръчка канела
- 2 звездни анасона
-
1 ч. л. агар-агар
Начин на приготвяне
- 1.
Лененото семе се залива с врящата вода и се оставя да постои 5 мин.
- 2.
Брашното се разбърква със захарта и солта. Добавят се кокосовото мляко, накиснатото ленено семе и газираната вода. Разбърква се добре.
- 3.
Изпичат се 9-10 тънки палачинки в намазан с кокосово масло тиган.
- 4.
Захарта и водата за крокана се слагат да заврат, без да се разбъркват, и се стопяват на карамел. Щом започне карамелизирането, сместа може да се разбърка, докато добие наситенооранжев цвят. Сипват се лешниците, разбъркват се да се покрият с карамела и сместа се изсипва на тънък слой върху хартия за печене да се охлади. Щом изстине, се счуква на крокан.
- 5.
Виното се слага да заври със захарта, канелата и анасона. Щом поври 5 мин., се добавят крушите и се оставят да къкрят 5 мин. Агар-агарът се разбърква с 3 с. л. студена вода и се прибавя към врящите круши. Оставя се на тих огън при непрекъснато разбъркване около минута. Леко се охлажда.
- 6.
В подходяща чиния се редят палачинките, като се редуват с крема и крокана. Завършва се с крокан.