Пакетчета от палачинки
Това е едно великолепно предястие, от което ще ви останат добри спомени дори и след десерта! Може би защото палачинките при нас са по-скоро финал, отколкото за второ.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 готови пресни или замразени палачинки
- за пълнежа:
- 500 мл прясно мляко
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 100 г кашкавал
- 300 г месо от пушено пиле
- 2 печени чушки, нарязани на ситно
- 2 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 ч. л. риган
- сол, черен пипер на вкус
- за соса:
- 400 г домати, нарязани на малки кубчета или от консерва, добре отцедени
- 100 г моцарела или пушен кашкавал
- 1 дебел стрък праз или пера от пресен лук
Начин на приготвяне
- 1.
Пълнежът се прави, като маслото се разтопява, прибавя се брашното и след 1 мин. се налива горещото мляко. Разбърква се, докато се сгъсти. Прибавя се настърганият кашкавал. Подправя се на вкус.
- 2.
Сосът за пълнежа се разделя на две части.
- 3.
От праза се отделят външните три слоя. Всеки се нарязва на дълги ленти, с които ще се вържат палачинките. "Връзките" се попарват за 30 сек. във вряща вода. Прибавят се месото от пушеното пиле, нарязано на парченца, чушките и киселите краставички. Слага се половината от белия сос.
- 4.
В останалия бял сос се слагат доматите. Сосът се слага в тавичка. Палачинките се връзват с празените връзки и се слагат върху соса и се поръсват с моцарелата. Запичат се за 10 мин. на 220°С.
Съвет! Ако желаете сами да си приготвите палачинки, ето една примерна рецепта: 500 мл прясно мляко, 200 г брашно, 4 яйца, 1 ч.л. масло, 1/2 ч.л. сол. Яйцата се разбиват със солта. Прибавя се брашното. Налива се по малко млякото, докато се получи хомогенна смес. Изпържват се 12 палачинки в тиган с диаметър 20-24 см, намазан с масло.