Пай със сирене
Тази рецепта за богат пай със сирене както и много други безмесни предложения ще намерите в книгата ни "Вегетариански рецепти" от поредицата "За модерни хора".
СъставНеобходими продукти за 12 парчета
- 300 г сирене гауда
- 250 г брашно
- 125 г студено масло
- сол
- индийско орехче
- по ½ връзка див лук и магданоз
- 1 морков
- 1 малка червена чушка
- 3 яйца
- 500 г извара
- 100 мл сметана
- 4 с. л. грис
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се настъргва на много ситно ренде. Брашното се сипва в купа. Студеното масло се добавя на късове към брашното, прибавят се 50 г сирене, малко сол, прясно настъргано индийско орехче и 60 мл вода.
- 2.
Сместа се омесва с бъркалките за тесто на миксера. Може да се доомеси с ръце. Завива се във прозрачно фолио и се оставя 30 мин. на студено.
- 3.
Дивият лук и магданозът се измиват и се подсушават. Морковът се обелва и се настъргва на ситно ренде. Чушката се почиства и се нарязва на ситно.
- 4.
Останалото сирене, яйцата, изварата и сметаната се разбъркват. Добавят се грисът, морковът, дивият лук, магданозът и чушките. Подправя се със сол, прясно смлян черен пипер и индийско орехче.
- 5.
Фурната се загрява на 200° С. Тестото се разточва и се слага в намазнена форма с диаметър 26 см. Стените се покриват с краищата на блата, ръбът трябва да покрива ръба на формата. Сместа се сипва върху тестото и се пече около 45 мин. Паят се сервира студен или топъл.