Пай с тиква и круши
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за плодовия слой:
- 250 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 250 г круши, нарязани на кубчета
- 100 г червени или черни боровинки или вишни, пресни или замразени
- 2 с. л. кафява захар
- 1 с. л. масло
- за тестото:
- 125 г масло
- 170 г кафява захар
- 50 г заквасена сметана
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч. л. ванилена захар
- 150 г брашно с набухватели
-
3 яйца
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се слага в тиган заедно с 3 с. л. вода и захарта и се разбърква, докато се изпари водата, тиквата леко омекне и започне да се карамелизира. Слагат се крушата и боровинките. Разбърква се още 1 мин.
- 2.
Тавичка за печене се намазва обилно с маслото и плодовете се сипват на дъното.
- 3.
За тестото маслото се разбива на пухкав крем със захарта и ванилената захар, добавят се един по един жълтъците и след като се поемат, се слага брашното. Прибавят се разбитите заедно мляко и сметана. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят на 2 порции към сместа, като се разбърква с шпатула отгоре надолу.
- 4.
Тестото се сипва върху плодовете. Сладкишът се пече около 60 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от фурната и се охлажда поне 10 мин. в тавата и след това се обръща. Поднася се с бита сметана или сладолед.