Пай с пушена сьомга
Солените пайове са винаги добре дошли на масата, независимо дали в делник или празник. А пък тези с океански вкусове и аромати и от обикновената вечря ще направят малко кулинарно тържество.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 7 кори за баница
- 2 с. л. стопено масло
- 400 г крем-сирене или фина извара
- 200 г заквасена сметана
- 2 яйца
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 100 г пушена сьомта, нарязана на резени
- 1 ч. ч. размразени сварени коктейлни скариди
- 1 ч. л. кора от лимон, фино настъргана
-
2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
За пълнежа крем-сиренето се разбърква със сметаната, яйцата, копъра, сокът и кората от лимон и малко сол. Добавят се отцедените скариди и нарязаната сьомга.
- 2.
Всяка от корите за баница се намазва с четка със стопено масло. Подреждат се на дъното на кръгла тава една върху друга, като ъглите им се разминават и краищата се оставят да висят навън.
- 3.
Пълнежът се сипва в корите и краищата се завиват навътре, така че да се получи красив борд.
- 4.
Паят се слага да се пече в загрята фурна на 160˚ С за 20 - 30 мин., или докато се зачерви леко.
- 5.
Поднася се охладен или леко топъл, нарязан и с резени лимон.
- 6.
Предястието може да се направи и в минивариант в малки топлоустойчиви купички.