Пай с гъби и бекон
СъставНеобходими продукти за 18 броя
- 500 г бутер тесто
- 2 с. л. олио
- 400 г нарязани на ситно гъби
- 200 г нарязан на ситно бекон
- 4 стръка нарязан пресен лук
- 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 250 г крема сирене
- 100 мл прясно мляко или сметана
- 4 яйца
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Квадратна или правоъгълна тавичка се намазва с масло. Бутер тестото се разгъва, върху него се очертава дъното на тавата и се изрязва. Изрязаното тесто се слага в тавата и се надупчва с вилица. Леко се разстила по стените, защото при печенето ще се свие. Пече се 15 мин на 180°С.
- 2.
В загрятото олио се запържват гъбите за 5-6 мин, отстраняват се от огъня и се прибавят беконът, лукът и магданозът. Подправя се със сол и пипер и се охлажда.
- 3.
Яйцата се разбиват със сиренето и прясното мляко или сметаната на гладка паста и се прибавят към гъбената смес. Всичко се изсипва върху изпечената кора. Пече се 25 мин. на 200°С, докато леко покафенее. Изстива във тавата и се нарязва на триъгълници.