Начало За нас Реклама Контакти

Ориз с пушени гърди и броколи на фурна

Снимка за Ориз с пушени гърди и броколи на фурна
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Едно от безспорните предимства на това ястие е, че се приготвя извънредно бързо и лесно. Другото е, че е много подходящо за сезона и ви дава още една възможност да се насладите на вкусовите качества на броколито.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. объл ориз
  • 200 г пушени гърди или шунка, нарязани на кубчета
  • 200 г прясно или замразено броколи
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. олио
  • 1 л горещ зеленчуков бульон
  • 200 г сирене чедар или кашкавал
  •   сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 500 мл вряща подсолена вода се попарва броколито за 3 мин. Отцежда се.

  2. 2.

    В загрятото олио се сотира лукът за 2 мин. Прибавят се пушените гърди и се разбъркват, докато леко порозовеят. Слагат се броколито и оризът. Разбърква се, докато оризът стане прозрачен. Налива се бульонът и огънят се усилва, докато всичко заври. Огънят се намалява. Подправя се на вкус.

  3. 3.

    След като покъкри 10 мин., се слага настърганото сирене, разбърква се леко с вилица. Ястието се слага в съд за печене в загрята фурна на 190°С за около 10 мин.


Подходящи типове вина
Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари