Ориз с пушени гърди и броколи на фурна
Едно от безспорните предимства на това ястие е, че се приготвя извънредно бързо и лесно. Другото е, че е много подходящо за сезона и ви дава още една възможност да се насладите на вкусовите качества на броколито.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. объл ориз
- 200 г пушени гърди или шунка, нарязани на кубчета
- 200 г прясно или замразено броколи
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. олио
- 1 л горещ зеленчуков бульон
- 200 г сирене чедар или кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В 500 мл вряща подсолена вода се попарва броколито за 3 мин. Отцежда се.
- 2.
В загрятото олио се сотира лукът за 2 мин. Прибавят се пушените гърди и се разбъркват, докато леко порозовеят. Слагат се броколито и оризът. Разбърква се, докато оризът стане прозрачен. Налива се бульонът и огънят се усилва, докато всичко заври. Огънят се намалява. Подправя се на вкус.
- 3.
След като покъкри 10 мин., се слага настърганото сирене, разбърква се леко с вилица. Ястието се слага в съд за печене в загрята фурна на 190°С за около 10 мин.