Начало За нас Реклама Контакти

Ориз с кайсии и патешко конфи

Снимка за Ориз с кайсии и патешко конфи
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 32 часа за бутчетата
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сочното португалско оризово ястие с патешко има някои кулинарни препратки към арабската кухня, които вероятно са останали от ислямското владичество на Иберийския полуостров.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за патешките бутчета:
  • 2 патешки бутчета или 300 г печено пилешко месо
  • 500 г смляна морска сол
  • 400 г патешка мас
  • за ориза:
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 щипка шафран
  • 1 ч. ч. ориз арборио
  • 600 мл пилешки бульон
  • 100 г чорисо, нарязано на тънки кръгчета
  • 100 г маслини каламата
  • 50 г сушени кайсии, ситно нарязани
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патешките бутчета се измиват, подсушават се и се посипват с морската сол. Слагат се в хладилника за 24 часа. Измиват се, подсушават се и се поставят в дълбок съд. Покриват се с патешката мас и се слагат във фурната на 150° С около 2 часа, докато месото се отдели от кокалчетата в долната част на бутчетата. Охлаждат се в мазнината и се слагат в хладилника за 6 часа. Изваждат се от мазнината, отделят се кожата и костите и месото се накъсва на малки парченца. Вместо патешко конфи може да се използва и готово печено или сварено пилешко месо.

  • 2.

    В дълбок тиган се загрява зехтинът. Добавят се лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 5 мин. Слага се доматът и се разбърква още 3-4 мин. Добавят се червеният пипер и шафранът. Слага се оризът и се разбърква 2 мин.

  • 3.

    Налива се половината от горещия бульон и се оставя да къкри 8 мин. или докато се абсорбира течността. Слагат се накъсаното патешко месо или печеното пилешко месо, чорисото, маслините, кайсиите и всичко се подправя със сол и черен пипер.

  • 4.

    Налива се останалият бульон и щом заври, се слага в загрята фурна на 190° С, докато течността се абсорбира за около 15 мин.

Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари