Ориз с кайсии и патешко конфи
Сочното португалско оризово ястие с патешко има някои кулинарни препратки към арабската кухня, които вероятно са останали от ислямското владичество на Иберийския полуостров.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за патешките бутчета:
- 2 патешки бутчета или 300 г печено пилешко месо
- 500 г смляна морска сол
- 400 г патешка мас
- за ориза:
- 3 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 домат, нарязан на кубчета
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 с. л. червен пипер
- 1 щипка шафран
- 1 ч. ч. ориз арборио
- 600 мл пилешки бульон
- 100 г чорисо, нарязано на тънки кръгчета
- 100 г маслини каламата
- 50 г сушени кайсии, ситно нарязани
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патешките бутчета се измиват, подсушават се и се посипват с морската сол. Слагат се в хладилника за 24 часа. Измиват се, подсушават се и се поставят в дълбок съд. Покриват се с патешката мас и се слагат във фурната на 150° С около 2 часа, докато месото се отдели от кокалчетата в долната част на бутчетата. Охлаждат се в мазнината и се слагат в хладилника за 6 часа. Изваждат се от мазнината, отделят се кожата и костите и месото се накъсва на малки парченца. Вместо патешко конфи може да се използва и готово печено или сварено пилешко месо.
- 2.
В дълбок тиган се загрява зехтинът. Добавят се лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 5 мин. Слага се доматът и се разбърква още 3-4 мин. Добавят се червеният пипер и шафранът. Слага се оризът и се разбърква 2 мин.
- 3.
Налива се половината от горещия бульон и се оставя да къкри 8 мин. или докато се абсорбира течността. Слагат се накъсаното патешко месо или печеното пилешко месо, чорисото, маслините, кайсиите и всичко се подправя със сол и черен пипер.
- 4.
Налива се останалият бульон и щом заври, се слага в загрята фурна на 190° С, докато течността се абсорбира за около 15 мин.