Орехово-шоколадова торта с крем от кестени
Предлагаме ви една забележителна торта, в която са съчетани три превъзходни вкуса – шоколад, орехи и кестени. Резултатът от срещата им не само е изключително успешен, но и е поднесен по всички правила на естетиката. Всеки заслужено би се гордял с това произведение на кулинарното изкуство.
СъставНеобходими продукти за 14 порции
- за ореховия блат:
- 4 белтъка
- ½ ч. ч. захар на кристали
- ½ ч. ч. пудра захар
- ¾ ч. ч. смлени орехи
- 1 ч. ч. брашно
- за шоколадовия блат:
- 100 г NESTLE Млечен шоколад с лешници
- 50 г краве масло
- 1 ч. ч. корнфлекс
- 2 целувки, натрошени
- 1 с. л. сладко от портокали
- за крема:
- 200 г NESTLE Млечен шоколад с лешници
- 100 г краве масло
- 350 г крем от кестени*
- 1 ч. л. ванилова есенция
- за глазурата:
- 100 г NESTLE Club Original
- 50 мл сметана
- за украса:
- 3 цели обелени кестена
- 100 г разтопен NESTLE Club Original
- свежи цветя
- зелени листа (например от китайска роза, обикновена роза или лимон)
- за карамелените конци:
- 100 г захар на кристали
Начин на приготвяне
- 1.
Кремът се приготвя, като шоколадът се разтопява с маслото на водна баня. Кремът от кестени се смесва с есенцията и шоколадовата смес. Слага се в хладилника да се охлади добре.
- 2.
Шоколадовият блат се приготвя, като се разтопи шоколадът и към него се прибавят маслото, корнфлексът, сладкото и натрошените целувки. Сместа се изсипва във форма за торта - 24 см, застлана с хартия за печене, и се оставя да се стегне в хладилника.
- 3.
За ореховия блат се смесват пудрата захар, орехите и брашното. Белтъците се разбиват на сняг, сипва се захарта на кристали и се разбиват отново. Прибавя се ореховата смес и се разбърква внимателно. Тестото се разделя на две и се пече във форми за торта - 24 см, застлани с хартия за печене и с намазани с масло стени. Слагат се да се пекат за 30 мин. на 170°С.
- 4.
Тортата се оформя, като единият от ореховите блатове се намазва с крем, отгоре се поставя шоколадовият блат, който също се намазва с крем и отново се слага орехов блат. Цялата торта се намазва с крем.
- 5.
Глазурата се приготвя, като се разтопява шоколадът и се прибавя сметаната. Когато се поохлади, може да се използва и за украса с шприц.
- 6.
Украсата се прави, като с разтопения и темпериран шоколад се намазва обратната страна на листата. Слагат се да се стегнат в хладилника, след което листата се отделят от шоколада. С получените шоколадови листа се облепва тортата отстрани и се украсява с целите кестени, потопени в шоколад и карамелени конци.
- 7.
Карамелените конци се приготвят, като половината от захарта се слага да се карамелизира. Щом се разтопи, се поръсва по малко останалата захар. Когато и тя се разтопи, се отстранява от огъня, разбърква се да поизстине и с помощта на вилица се изтеглят конци около дръжка на дървена лъжица, намазана с олио.
Идея:
Можете да използвате готов крем от кестени или да го направите сами, като сварите 500 г кестени, срязани предварително на кръст на върха, за около 40 мин. Обелват се, докато са още горещи. Пасират се със 100 мл сметана и 100 г захар.