Охлюв от сьомга с орехи и зелен фасул
Зеленият фасул е изключително подходяща гарнитура за риба заради своя свеж растителен вкус, който много добре поддържа основния морски аромат на ястието.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 котлета сьомга
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 2 с. л. зехтин
- 4 с. л. крем-сирене
- 1 ч. л. копър, ситно нарязан
- 4 с. л. орехи, нарязани
- за гарниране:
- 400 г пресен или замразен зелен фасул
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 с. л. зехтин
- сол, пипер, лимонов сок и настъргана лимонова кора на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Котлетите се обезкостяват внимателно, завиват се на спирала и се завързват с бял памучен конец, за да не загубят формата си.
- 2.
Смесват се оцетът, зехтинът, солта и пиперът. С получената смес се обтриват котлетите.
- 3.
Крем-сиренето се смесва с копъра и орехите.
- 4.
Фасулът за гарнитурата се пуска в 1 л вряща подсолена вода за 7 - 10 мин. или докато стане крехък. Отцежда се и се слага в ледена вода, за да не потъмнее.
- 5.
Рибата се слага в добре загрят тиган с незалепващо покритие, за да се зачерви от двете страни за 3-4 мин.
- 6.
Котлетите се прехвърлят в тавичка и се намазват с крем-сиренето. Запичат се 10 мин. във фурна, загрята на 200˚С.
- 7.
За гарнитурата зехтинът се загрява, слага се чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, но без да се зачервява. Слага се фасулът и се разбърква 3-4 мин. Подправя се с лимонов сок и лимонова кора на вкус.
В котлетите от сьомга има малко на брой тънки костици, които трябва да се махнат. Те са разположени вертикално и лесно се напипват с ръка. Изваждат се или с голяма здрава пинсета, или с онези миниатюрни клещи, които са част от по-големите швейцарски ножчета. Ако решите да махнете и кожата, за тази цел ви трябва много остър нож.