Огретен с праз, шунка и топено сирене
Вариациите на тема огретен са много и гарантирано сполучливи. В този случай съчетанието от картофи, сирене и прясно мляко е обогатено с шунка, праз и магданоз, а финалния акцент на вкуса добавят тиквени семки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 700 г картофи
- 500 г праз лук, нарязан на кръгчета
- 1 кубче MAGGI® Гъбен бульон
- 1 с. л. краве масло
- 100 г шунка, нарязана на тънки парчета
- 200 г топено сирене
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл сметана
- 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. тиквени семки
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Кипват се 500 мл вода, след което се сипват картофите и се натрошава MAGGI® Гъбеният бульон. Варят се 10 мин. и се добавя празът. След още 5 мин. зеленчуците се прецеждат, като се запазват 4 с.л. от бульона.
- 2.
В тиган се слага да се разтопи сиренето в прясното мляко и сметаната при непрекъснато разбъркване. Добавя се отделеният бульон.
- 3.
В плитка тавичка, обилно намазана с масло, се подреждат картофите, празът и шунката, след което се заливат с млечния сос. Отгоре се поръсва с магданоза и шарения пипер. Накрая се посипват тиквените семки. Всичко се запича 10 мин. на силна фурна.
Вариации:
1. Вместо с топеното сирене направете огретена с камамбер, бри или пушен кашкавал.
2. За по-пикантен вкус, поръсете с лют червен пипер.