Начало За нас Реклама Контакти

Нюйоркски чийзкейк с хрупкава грахам кора

Снимка за Нюйоркски чийзкейк с хрупкава грахам кора
90
Време за приготвяне: 90 мин. + няколко часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В Ню Йорк традиционният чийзкейк е мащабен, като самия град. И също толкова вдъхновяващ, впечатляващ и засищащ сетивата. А като свърши, искаш още и още, така както неистово желаеш да се върнеш в легендарния мегаполис.

Рецептата и приготвянето са от Кейси Ангелова (Eating, Gardening & Living in Bulgaria). 

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. 1,150 кг крем-сирене
  2. 350 г захар
  3. ¼ ч. л. сол
  4. ½ ч. л. ванилов екстракт
  5. 5 яйца
  6. 2 жълтъка
  7. 120 г заквасена сметана
  8. за кората:
  9. 120 г бяло брашно
  10. 50 г пълнозърнестто брашно
  11. 3 с. л. житни зародиши
  12. ½ ч. л. сол
  13. ¼ ч. л. канела
  14. 100 г меко масло
  15. 75 г бяла захар
  16. 10 г тъмнокафява захар
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата и всички млечни продукти се изваждат от хладилника и се оставят да достигнат стайна температура преди началото на готвенето.

  2. 2.

    Фурната се загрява на 190° С. Всички сухи съставки за кората се смесват. Ако кафявата захар е на бучици, всичко се разбърква в кухненски робот. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашното. Маслото не трябва да се разтопява прекалено много от топлината на ръцете.

  3. 3.

    Една трета от трохите се разпределят по дъното на форма с подвижни стени с махнат ринг и се притискат добре. Пече се 10 – 12 мин. до златист цвят. Оставя се да изстине напълно. Фурната се намалява на 125° С. Слага се рингът на формата и с останалите трохи се попълват дупките и се прави борд, висок 5 см.

  4. 4.

    В голяма купа се разбиват на средна скорост крем-сиренето, захарта и солта, докато станат кремообразни. Прибавят се ваниловият екстракт и заквасената сметана. Яйцата и жълтъците се прибавят едно по едно, като всяко следващо се слага, след като предишното се поеме от сместа. Не трябва да се разбива прекалено дълго, за да не се получат прекалено много въздушни мехурчета. Сместа се излива в кората.

  5. 5.

    Пече се, докато пълнежът почти се стегне. Фурната се изключва и чийзкейкът се оставя още 20 – 30 мин. в нея, докато се стегне почти изцяло - само в центъра трябва да е много леко полутечен. Формата за печене се слага върху метална решетка и се оставя за 10 мин. С нож сладкишът внимателно се отделя от стените. Когато изстине напълно, стените се отстраняват и чийзкейкът се охлажда поне два часа или за цяла нощ в хладилника, преди да се сервира.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари