Норвежка сьомга върху овчарска салата
Сьомгата е една от най-благодатните риби за приготвяне на вкусни и бързи рецепти. Нужна ѝ е съвсем кратка термична обработка, а завършеният ѝ морски вкус великолепно се съчетава с всякакви свежи зеленчуци. Разбира се, всеки знае, че сьомгата в България идва от чистите крайбрежни води на Норвегия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за сьомгата:
- 200 г филе от сьомга
- сол и пипер за подправяне
- за салатата:
- 2 домата
- 1 краставица
- 1 сладка червена чушка
- ¼ глава червен лук
- 1 с. л. накълцан магданоз
- сокът от ½ лимон
- 4 с. л. зехтин
- сол и пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Сьомгата се подправя със сол и пипер и се пече в предварително загрята фурна на 150° С около 4 мин. Рибата се натиска леко и се разделя на късове.
- 2.
Краставицата се обелва и семките се махат. Всички съставки за салатата се нарязват на еднакви по големина парчета. Добавят се разбърканите заедно зехтин, лимонов сок и магданоз и се подправя със сол и пипер.