Норвежка сьомга в уок
Сочното месо на сьомгата е много подходящо за готвене в уок, защото се приготвя бързо и си подхожда с най-разнообразни зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 - 600 г филе от сьомга без кожа и кости
- 2 с. л. олио за пържене
- 2 моркова, нарязани на тънки ленти
- 1 глава лук, нарязана на тънки филийки
- 1 червена чушка, тънко нарязана
- 1 броколи, нарязано на малки розички
- 1 малък карфиол, нарязан на малки розички
- 4 с. л. сладък чили сос
Начин на приготвяне
- 1.
Сьомгата се нарязва на дълги ленти с дебелина около 1 см.
- 2.
Олиото се загрява в уок или в тиган за пържене. Когато се сгорещи, се добавят зеленчуците. Запържват се около 2 мин., докато леко омекнат, като се разбъркват непрекъснато. Добавя се сосът и продължава да се готви на силен огън, като се разбърква.
- 3.
Сьомгата се слага върху зеленчуците, затворя се с капак и се оставя да се задуши 2 мин.
- 4.
Уокът се сервира с гарнитура от ориз или спагети на масата за хранене, маха се капакът и ястието е готово за консумиране.
- 5.
Според сезона и предпочитанията може да се използват други зеленчуци, да се добавят пресни подправки, а чили сосът може да се замени със соев сос.