Музикална торта
Всяка торта крие своето богатство от вкусове и аромати. Деветпластовата музикална торта на два етажа обединява в себе си свежестта на плодовете, тръпчивостта на марципана и дълбокия вкус на шоколада, за да създаде една симфония от сетивна наслада.
СъставНеобходими продукти за 24 порции
- за блатовете:
- 4 ½ ч. ч. брашно
- 1½ ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 375 г масло
- 2½ ч. ч. фина кристална захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 6 големи яйца
- 700 мл прясно мляко
- за плодовия пълнеж:
- 300 г малини или ягоди, пресни или замразени
- 200 г конфитюр от ягоди
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
- за марципановия пълнеж:
- 200 г марципан
- 3 с. л. коняк
- за какаовия крем:
- 1 ч. ч. какао
- 400 г масло
- 800 мл кондензирано подсладено мляко
- 1 с. л. ванилена захар
- за украса:
- 200 г термо кувертюр от
- 500 г ягоди
- 200 г френско грозде
- релефни листа за шоколад от
-
форми за шоколадови близалки от
Начин на приготвяне
- 1.
Върху хартия за печене се начертават с молив 9 кръга по 26 см и 9 кръга с диаметър 18 см.
- 2.
Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и солта.
- 3.
Маслото се разбива със захарта и ванилената захар до бял пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата на стайна температура. Слага се една трета от брашнената смес и постепенно се налива половината от прясното мляко. Добавят се другата една трета от брашното, останалото мляко и се завършва с последната порция брашнена смес.
- 4.
Кръговете, нарисувани върху хартията за печене, се слагат в тавички и тестото се разпределя върху тях на тънък пласт. Изравнява се с гърба на лъжица или шпатула. Пекат се по 12 мин. във фурна, загрята на 180° С. При режим с вентилатор могат да се пекат по два блата едновременно. Охлаждат се.
- 5.
За плодовия пълнеж се смесват пресните плодове с конфитюра и ментата.
- 6.
За марципановия пълнеж настърганият марципан се смесва с коняка.
- 7.
За какаовия крем се смесват и разбъркват на умерен огън кондензираното мляко, маслото и какаото за около 3 мин., докато сместа се сгъсти. Добавя се и ванилената захар. Когато изстине, ще се сгъсти допълнително.
- 8.
Блатовете за първия и за втория етаж се слепват, като се редуват с какаовия крем, марципановия и плодовия пълнеж. Завършва се с какаов крем, като цялата торта се намазва с него. Охлажда се.
- 9.
Термокувертюрът се стопява и с него се намазват релефните листа. Височината на борда трябва да превишава с два сантиметра височината на съответния етаж. Залепват се отстрани на първия етаж на тортата. Охлажда се и се отлепват релефните листа внимателно, за да не се начупи бордът. По същия начин се оформя и вторият етаж.
- 10.
Бордът се напълва с разрязаните плодове. Тортата може да се украси и с шоколадови близалки. За целта формичките се напълват със стопен кувертюр, леко се почукват в плота, за да излязат мехурчетата въздух, поставят им се дървени шишчета за дръжки, като леко се притискат. Охлаждат се на стайна температура, слагат се в хладилника за 20 мин. и се обръщат, за да излязат.