Мусака с целина
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Една малко по-различна мусака - оригинална, вкусна и полезна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 глави целина
- 5 глави лук, нарязан на кръгчета
- 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 3 с. л. олио
- 500 г пресни или консервирани домати, обелени и нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 лимон
- 1 ч. л. майоран
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 1 см. Подварява се за 2-3 мин. във вряща подсолена вода и се нарежда на дъното на огнеупорен съд за печене.
- 2.
В олиото се задушават лукът и чесънът, като омекнат се добавят доматите, майоранът, магданозът, сол и пипер на вкус. Сместа се изсипва върху целината.
- 3.
Лимонът се обелва, нарязва се на кръгчета и се нарежда върху доматената смес. Ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина. Може да се сервира топло или студено.
Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари