Морски рибки по испански
В Испания тази рецепта обичайно я приготвят с хамсия, но тамошните са по-едри от черноморския подвид, затова ви предлагаме вариант с подценявания у нас меджид.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 20 меджида (бакаляро), едри хамсии или дребни сафрида, почистени
- 3 скилидки чесън, нарязани на фини кръгчета
- 1 люта зелена чушка, ситно нарязана
- 1 лимон
-
1 връзка магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Във фурната се слага да се загрее постепенно глинена тавичка или гювеч, докато достигне до 200° С.
- 2.
В тиган се загряват 2 с. л. зехтин и се добавят чесънът и чушките, разбъркват се кратко, докато станат ароматни, без да се зачервяват. Добавят се рибките, разбъркват се, посоляват се и се сипват в загретия глинен съд. Запичат се 5 мин.
- 3.
Сервират се в чиния, покрита с тънки резенчета лимон, поръсват се с магданоз и лимонов сок или качествен оцет.