Морковена торта с мед, портокали и карамелизирани орехи
Морковената торта не е виц, а класически англо-американски, а също и швейцарски сладкиш, който е задължителен за всяка уважавана пекарна по онези места. Морковите, освен за по-деликатната сладост на този десерт, допринасят и за неговата ефирност.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. смлян кардамон
- ⅓ ч. л. смлян карамфил
- ⅓ ч. л. смлян бахар
- 125 г меко масло
- 200 г кафява захар
- 3 яйца
- 2 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. прясно мляко
- 80 г нарязани орехи
- 300 г настъргани моркови
- за крема:
- 350 г крем-сирене със стайна температура
- 3 с. л. мед
- 150 г меко масло
- 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
- 2 с. л. портокалов ликьор
- 100 г орехи за гарниране
- 1 ч. л. масло за орехите
- 2 с. л. пудра захар за орехите
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява със содата и бакпулвера и се смесва с всички подправки.
- 2.
Маслото се разбива на крем със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно. Сипват се разбърканите заедно прясно и кисело мляко. Добавя се брашнената смес, разбърква се с шпатула, слагат се орехите и настърганите моркови.
- 3.
Сместа се сипва в намазана с масло и поръсена с галета форма за печене с диаметър 24 см. Пече се в загрята фурна на 170° С около 45 мин. Изважда се от формата и се охлажда. Нарязва се на 3 блата.
- 4.
За крема сиренето се разбива с меда и постепенно лъжичка по лъжичка се добавя маслото. Накрая се слагат портокаловата кора и ликьорът.
- 5.
Маслото за орехите се стопява, добавят се орехите и се разбъркват, докато много леко се зачервят. Прибавя се захарта и се разбърква, докато се карамелизира. Сипва се върху хартия за печене, за да изстинат и се счукват.
- 6.
Блатовете се слепват с тънък слой от крема. Отгоре също се намазва с крем и се поръсва с карамелизираните орехи.