Малинов мус в брауни чаши
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за брауни чашите:
- 125 г стопено масло
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 30 г какао
- 100 г брашно за кекс (с набухватели)
- 1 щипка сол
- 100 г стопен шоколад
- за муса:
- 100 мл пюре от малини
- 100 г маскарпоне
- 100 г сметана 35%
- 100 г цедено мляко или заквасена сметана
- 4 с. л. пудра захар
- 1 с. л. сок от лайм или лимон
- 100 г пресни малини и листа мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбърква със захарта, добавят се яйцата и се разбиват с телена бъркалка. Слагат се ваниловият екстракт и пресятите заедно брашно и какао. Разбъркват се до хомогенност.
- 2.
Сместа се разпределя в 12 формички за мъфини, намазани с масло и поръсени с галета. Пекат се 12 мин. на 180° С, докато се надигнат и се втвърдят.
- 3.
Изваждат се от фурната и веднага се притискат в центъра с дъното на чаша, която е с по-малък диаметър от тях, така че да се образува вдлъбнатина, която прилича на купичка. Сипва се лъжица от стопения шоколад и с него се обливат вътрешните стени на „купичките“.Охлаждат се, за да се втвърди шоколадът.
- 4.
За муса сметаната се разбива до меки връхчета. Прибавят се маскарпонето, цеденото мляко, захарта и отново се разбиват. Слагат се пюрето от малини и лимоновият сок. Разбъркват се.
- 5.
Шоколадовите „купички“ се напълват с муса и се гарнират с пресни малини и мента. Може да се добави и лъжица свеж плодов конфитюр.