Нежен ягодов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- за блата:
- 2 яйца
- 60 г пудра захар
- 60 г брашно
- 2 с. л. кокосов ром
- за крема:
- 100 г фина кристална захар
- 300 г сметана 35%
- 300 г заквасена сметана
- 500 г ягоди
- 5 г агар-агар
- 50 мл розе
- за плодовия слой:
- 2 г агар-агар
- 250 г ягоди
- 60 г захар
- 50 мл розе
- 1 с. л. ликьор от горски ягоди
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта 3 мин. Добавя се пресятото брашното, като леко се разбърква. Тестото се излива във форма за торта с подвижни стени и се пече 15 мин. в загрята фурна на 180° С. Леко се сиропира с кокосовия ром.
- 2.
Двата вида сметана се разбиват заедно.
- 3.
Ягодите за крема се слагат в тенджера да заврат заедно със 100 г захар, виното и 5 г агар-агар. Свалят се от котлона и се пасират. Добавя се разбитата сметана и се разбърква внимателно. Със сместа се залива блатът.
- 4.
Останалите ягоди за плодовия слой се слагат да кипнат с останалите захар, вино и агар-агар. Махат се от котлона, пасират се и се оставят да се охладят.
- 5.
Ягодовият сметанов крем се покрива с пасираните ягоди. Оставя се поне 6 часа в хладилник, докато се стегне.