Начало За нас Реклама Контакти

Нежен ягодов сладкиш

Снимка за Нежен ягодов сладкиш
40
Време за приготвяне: 40 минути + 6 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Освен с пълни купи пресни плодове другият начин да чествате сезона на ягодите е да приготвите този сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  • за блата:
  • 2 яйца
  • 60 г пудра захар
  • 60 г брашно
  • 2 с. л. кокосов ром
  • за крема:
  • 100 г фина кристална захар
  • 300 г сметана 35%
  • 300 г заквасена сметана
  • 500 г ягоди
  • 5 г агар-агар
  • 50 мл розе
  • за плодовия слой:
  • 2 г агар-агар
  • 250 г ягоди
  • 60 г захар
  • 50 мл розе
  • 1 с. л. ликьор от горски ягоди
  •  лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата се разбиват със захарта 3 мин. Добавя се пресятото брашното, като леко се разбърква. Тестото се излива във форма за торта с подвижни стени и се пече 15 мин. в загрята фурна на 180° С. Леко се сиропира с кокосовия ром.

  • 2.

    Двата вида сметана се разбиват заедно.

  • 3.

    Ягодите за крема се слагат в тенджера да заврат заедно със 100 г захар, виното и 5 г агар-агар. Свалят се от котлона и се пасират. Добавя се разбитата сметана и се разбърква внимателно. Със сместа се залива блатът.

  • 4.

    Останалите ягоди за плодовия слой се слагат да кипнат с останалите захар, вино и агар-агар. Махат се от котлона, пасират се и се оставят да се охладят.

  • 5.

    Ягодовият сметанов крем се покрива с пасираните ягоди. Оставя се поне 6 часа в хладилник, докато се стегне.

Подходящи типове вина
Май 2017
Още подобни рецепти
Коментари