Начало За нас Реклама Контакти

Тортички с шамфъстък и кафе

Снимка за Тортички с шамфъстък и кафе
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Букетът от аромати в тези симпатични тортички е неописуем и много лесно може да вкара всеки в сладко прегрешение.

СъставНеобходими продукти за 9-10 сладкиша

  • за основата:
  • 2 яйца
  • 100 г смлян шамфъстък
  • 20 г бадемово брашно
  • 60 г пудра захар
  • 20 г брашно
  • 2 белтъка
  • 1 щипка винена или лимонена киселина
  • 30 г захар фин кристал
  • ½ ч. л. масло за намазване
  • за кафе сиропа:
  • 100 мл еспресо
  • 60 г захар
  • 1 с. л. коняк или ром
  • за кафе крема:
  • 50 мл силно еспресо
  • 300 г тъмен шоколад 50%
  • 200 г сметана 35%
  • 2 с. л. амарето
  • 1 щипка кора от портокал
  • 200 г кувертюр
  •  ацетатни ленти, кювертюр, сезонни плодове и цветя за украса
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата се разбиват на бързи обороти, докато станат на светла пяна.

  • 2.

    Пудрата захар се пресява, разбърква се с шамфъстъка и с шпатула се прибавя към яйцата. Сипва се пресятото брашно.

  • 3.

    Белтъците се разбиват на пяна с киселината. Добавя се кристалната захар и се разбива още минута.

  • 4.

    Белтъците се добавят на 2 пъти към сместа.

  • 5.

    Тавичка 30х30 см се застила с хартия за печене и се намазва тънко с масло. Сипва се тестото и се заглажда с шпатула.

  • 6.

    Блатът се пече в загрята фурна на 160° С около 7 мин. или докато се зачерви по краищата.

  • 7.

    Изважда се от фурната, охлажда се и се отлепва хартията. Нарязва се на кръгчета с диаметър 5,5 см.

  • 8.

    За сиропа кафето се слага да заври със захарта. Вари се минута на силен огън, докато се сгъсти леко. Добавя се конякът. С четка леко се сиропират основите.

  • 9.

    За крема сметаната се слага да заври с кафето и портокаловата кора. Сипва се в нарязания шоколад и се разбърква, докато се стопи. Слага се амаретото. Охлажда се и се оставя в хладилника за 2 часа или се охлажда върху купа с лед.

  • 10.

    Кръгчетата се слепват по три с дебел слой крем.

  • 11.

    Ацетатни лентички се намазват със стопен кувертюр и се залепват около кръгчетата. Когато се охладят, лентичките се отлепват и сладкишите се украсяват с останалия крем, сезонни плодове и цветя. 

Подходящи типове вина
Февр. 2017
Още подобни рецепти
Коментари