Тортички с шамфъстък и кафе
СъставНеобходими продукти за 9-10 сладкиша
- за основата:
- 2 яйца
- 100 г смлян шамфъстък
- 20 г бадемово брашно
- 60 г пудра захар
- 20 г брашно
- 2 белтъка
- 1 щипка винена или лимонена киселина
- 30 г захар фин кристал
- ½ ч. л. масло за намазване
- за кафе сиропа:
- 100 мл еспресо
- 60 г захар
- 1 с. л. коняк или ром
- за кафе крема:
- 50 мл силно еспресо
- 300 г тъмен шоколад 50%
- 200 г сметана 35%
- 2 с. л. амарето
- 1 щипка кора от портокал
- 200 г кувертюр
- ацетатни ленти, кювертюр, сезонни плодове и цветя за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват на бързи обороти, докато станат на светла пяна.
- 2.
Пудрата захар се пресява, разбърква се с шамфъстъка и с шпатула се прибавя към яйцата. Сипва се пресятото брашно.
- 3.
Белтъците се разбиват на пяна с киселината. Добавя се кристалната захар и се разбива още минута.
- 4.
Белтъците се добавят на 2 пъти към сместа.
- 5.
Тавичка 30х30 см се застила с хартия за печене и се намазва тънко с масло. Сипва се тестото и се заглажда с шпатула.
- 6.
Блатът се пече в загрята фурна на 160° С около 7 мин. или докато се зачерви по краищата.
- 7.
Изважда се от фурната, охлажда се и се отлепва хартията. Нарязва се на кръгчета с диаметър 5,5 см.
- 8.
За сиропа кафето се слага да заври със захарта. Вари се минута на силен огън, докато се сгъсти леко. Добавя се конякът. С четка леко се сиропират основите.
- 9.
За крема сметаната се слага да заври с кафето и портокаловата кора. Сипва се в нарязания шоколад и се разбърква, докато се стопи. Слага се амаретото. Охлажда се и се оставя в хладилника за 2 часа или се охлажда върху купа с лед.
- 10.
Кръгчетата се слепват по три с дебел слой крем.
- 11.
Ацетатни лентички се намазват със стопен кувертюр и се залепват около кръгчетата. Когато се охладят, лентичките се отлепват и сладкишите се украсяват с останалия крем, сезонни плодове и цветя.