Млечна рибена супа със спанак и вкусни крутони
Свежа и зареждаща сезонна супа, в която рибата е идеално съчетана със спанак и картофи, ароматно допълнени с чесън и пресен лук. Не забравяйте и крутоните, които завършват вкусовата картина по неповторим начин.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 4 ч. ч. прясно мляко
- 600 г филе от треска, без кости
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ивици
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 500 г картофи, нарязани на кубчета
- 200 г спанак, едро нарязан
- 2 с. л. нарязан пресен лук
- сол на вкус
- пипер на вкус
- за крутоните:
- 4 с. л. зехтин
- 6 филии пълнозърнест хляб, нарязан на кубчета, без кората
- 1 ч. л. риган или сушен магданоз
- 1 щипка чесън на прах
- за украса:
- по-дребни зелени маслини без костилки
- сирене на пластове за сандвичи
- зелена салата
- клечки за зъби
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се слага да заври, посолява се. Слага се рибата, огънят се намалява и след 3 мин. се маха от огъня. Оставя се да престои в млякото още 5 мин., изважда се и се накъсва на парченца.
- 2.
В тиган се слага зехтинът и в него се слагат да се задушат лукът и чесънът. Прибавят се картофите, заливат се с млякото и се оставят да къкрят около 10 мин., докато омекнат.
- 3.
През това време се правят крутоните, като кубчетата хляб се слагат в загретия зехтин. Прибавят се чесънът и риганът, разбъркват се, докато се зачервят, и се изсипват върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
- 4.
Когато картофите се сварят, се прибавят рибата и спанакът. След 2 мин. супата е готова. Поръсва се с нарязания пресен лук и се сервира веднага.
- 5.
Украсата се приготвя, като 2-3 пласта сирене се сгъва по диагонал, за да се оформят крилата. Две малки листа от зелената салата са за опашка, а от 3 маслини, нанизани на клечка за зъби, се оформят шията и главата на птицата. За клюн се използва парченце червена чушка.