Медени пържени яйца
Тази салата може би е възможно най-хрупкавата, като се имат предвид запърженият бекон, златистата коричка на яйцата и, разбира се, салатата и краствицата, които имат за цел да балансират леко смущаващото изобилие на животински продукти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 твърдо сварени яйца
- 1 с. л. брашно
- 200 мл олио за пържене
- 100 г бекон, нарязан на ивички
- 3 глави лук, тънко нарязани
- 6 скилидки чесън, нарязани на тънко
- 1 червена чили чушчица, тънко нарязана
- 1 зелена салата
- 1 краставица, нарязани на лентички
- за соса:
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. соев сос
- 1 ч. л. горчица
- 1 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Загрява се 1 с. л. от олиото и в него се слага беконът, докато се зачерви. Изважда се да се отцеди върху кухненска хартия и в същата мазнина се слагат лукът, чесънът и чилито. Когато станат хрупкави, се изваждат върху кухненска хартия.
- 2.
Яйцата се овалват в брашното и се изпържват на маслена баня за 3-5 мин., докато се позлатят.
- 3.
Приготвя се сосът като в тиган се смесват медът, соевият сос, горчицата и лимоновият сок. Слага се на котлона да се посгъсти.
- 4.
Салатата се накъсва на едри парчета, отгоре се слагат разрязаните на четвъртинки яйца, краставицата, хрупкавият лук, чесън и чили и всичко се полива със соса.