Начало За нас Реклама Контакти

Масала кейк с шоколадов крем

Снимка за Масала кейк с шоколадов крем
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Дори шоколадът и гарам масалата да идват от съвсем различни места и култури, Здравка от блога I Love Our Dreams ги събира и подрежда в опияняващо уханен екзотичен сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  1. за блата:
  2. 1 ч. ч. кокосово или ядково мляко
  3. ⅓  ч. ч. растителна мазнина
  4. ⅔ ч. ч. ръжено брашно
  5. ⅔ ч. ч. бяло брашно
  6. ¼ ч. ч. меласа
  7. 1 ч. л. бакпулвер
  8. ½ ч. л. сода
  9. 1 ч. л. гарам масала
  10. за шоколадовия крем:
  11. 1 банан
  12. 1 авокадо
  13. 2 с. л. мед или пюре от фурми
  14. 15 - 20 какаови зърна или натурален веган шоколад
  15. 1 с. л. какао на прах
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява на 180° С. Тавичка с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене или се намаслява и се поръсва с брашно. Брашната се пресяват в купа и към тях се прибавят бакпулверът, содата и гарам масалата. Всичко се обърква до пълното смесване на съставките.

  2. 2.

    Млякото и захарта се пасират във висок съд, докато захарта се разтопи. Прибавя се мазнината и се разбива още малко до пълното смесване на съставките. Течната смес се прибавя към сухата и се обърква, докато се смесят изцяло. Готовото тесто се изсипва в тавичката и се пече 20 - 25 мин. След 20-ата минута може готовността да се провери с клечка. След като е готово, се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно.

  3. 3.

    Кремът се приготвя непосредствено преди намазването. Бананът и авокадото се почистват и се поставят в блендер. Към тях се прибавят медът и какаото. Какаовите зърна се почистват, смилат се в кафемелачка и се прибавят в блендера. Ако се използва шоколад, той се разтопява, оставя се да се охлади и се сипва при останалите съставки. Тогава не се прибавя какао. Всичко се пасира до гладък крем. Изстиналият блат се намазва с крема и се поръсва с парченца какаови зърна или шоколад.

  4. Добре е сладкишът да се изяде веднага, защото авокадото в крема след известно време променя вкуса си. 
     

Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари