Масала кейк с шоколадов крем
Дори шоколадът и гарам масалата да идват от съвсем различни места и култури, Здравка от блога I Love Our Dreams ги събира и подрежда в опияняващо уханен екзотичен сладкиш.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за блата:
- 1 ч. ч. кокосово или ядково мляко
- ⅓ ч. ч. растителна мазнина
- ⅔ ч. ч. ръжено брашно
- ⅔ ч. ч. бяло брашно
- ¼ ч. ч. меласа
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода
- 1 ч. л. гарам масала
- за шоколадовия крем:
- 1 банан
- 1 авокадо
- 2 с. л. мед или пюре от фурми
- 15 - 20 какаови зърна или натурален веган шоколад
-
1 с. л. какао на прах
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 180° С. Тавичка с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене или се намаслява и се поръсва с брашно. Брашната се пресяват в купа и към тях се прибавят бакпулверът, содата и гарам масалата. Всичко се обърква до пълното смесване на съставките.
- 2.
Млякото и захарта се пасират във висок съд, докато захарта се разтопи. Прибавя се мазнината и се разбива още малко до пълното смесване на съставките. Течната смес се прибавя към сухата и се обърква, докато се смесят изцяло. Готовото тесто се изсипва в тавичката и се пече 20 - 25 мин. След 20-ата минута може готовността да се провери с клечка. След като е готово, се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно.
- 3.
Кремът се приготвя непосредствено преди намазването. Бананът и авокадото се почистват и се поставят в блендер. Към тях се прибавят медът и какаото. Какаовите зърна се почистват, смилат се в кафемелачка и се прибавят в блендера. Ако се използва шоколад, той се разтопява, оставя се да се охлади и се сипва при останалите съставки. Тогава не се прибавя какао. Всичко се пасира до гладък крем. Изстиналият блат се намазва с крема и се поръсва с парченца какаови зърна или шоколад.
-
Добре е сладкишът да се изяде веднага, защото авокадото в крема след известно време променя вкуса си.