Мартенска торта
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за блатовете:
- 4 яйца
- 2 жълтъкa
- 145 г захар
- 70 г брашно
- 50 г нишесте
- 70 г сметана
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 2 с. л. сок от червено цвекло или 4-5 капки червена сладкарска боя
- 1 с. л. коняк или ром
- за крема:
- 500 г маскарпоне или крем-сирене
- 200 г заквасена сметана
- 4 с. л. пудра захар
- 2 с. л. портокалов ликьор или коняк
- 2 белтъка
- 6 с. л. захар на кристали
- 3 с. л. вода
- за украса:
- 200 г пудра захар
- 4 с. л. кокосови стърготини
- 4 с. л. сладко от малини
- 200 г марципан или друго тесто за моделиране
- 1 с. л. глюкоза
-
- червена сладкарска боя
- зелена сладкарска боя
- 200 г замразени малини или горски плодове
- 200 г пурички
Начин на приготвяне
- 1.
За блатовете нишестето и брашното се пресяват заедно. Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, докато се загреят до 50º С. Охлаждат се при непрекъснато разбиване с миксер.
- 2.
Добавят се половината от брашнената смес, сметаната, ваниловата есенция и алкохолът, разбърква се и се изсипва останалото брашно. Към половината от тестото се прибавя сокът от цвекло, смесен с лимоновия сок, или боята. Двата блата се изпичат на 190° С за 12 - 15 мин.
- 3.
Малините се размразяват и се смесват със сладкото от малини.
- 4.
Захарта на кристали за крема се слага да заври с водата. Оставя се да поври 2-3 мин. Белтъците за крема се разбиват на сняг и врящият захарен сироп се добавя на тънка струя към тях.
- 5.
Маскарпонето се разбива на крем със сметаната и пудрата захар. Смесва се с белтъчния крем и се ароматизира с ликьора.
- 6.
Блатовете се нарязват на 3 концентрични кръга с помощта на чинии с подходящ диаметър. Разменят се средните части на блатовете. Единият блат се слага в чиния за торта и се намазва с малиновата смес. Отгоре се слага слой от крема и се поставя вторият блат. За да стане по-сочна тортата, отгоре може да се сиропира с ликьор или захарен сироп. Цялата торта се намазва с крем. Отстрани се поставят пуричките.
- 7.
Кокосовите стърготини се оцветяват с малко зелена боя и вода и се поръсват върху тортата.
- 8.
Марципанът се омесва с топлата глюкоза и пудрата захар до пластично тесто.
- 9.
Половината марципан се боядисва с червено. С ръце се оформят тънки фитили от бялата и червената марципанова маса и се оформя се мартеничка. От останалия марципан се правят цветенца и клонки.