Мармитако
Тази рибна яхния е истински събирателен образ на баската кухня - лесна за приготвяне, с обичайни, но изключително качествени продукти, засищаща, даваща сила и уют.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г прясна риба тон или паламуд
- 2 с. л. зехтин за рибата
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани на тънки филийки
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 щипка шафран
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 3 домата, обелени и нарязани на кубчета, без семки
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 800 г картофи, нарязани на кубчета
- 2 с. л. зехтин за картофите
- 100 мл бяло вино
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на кубчета и се оставя да се маринова 30 - 40 мин. в хладилника със зехтина, чесъна, шафрана, лютата чушка и сол на вкус.
- 2.
Лукът се слага в нагорещен сух тиган с незалепващо покритие и се разбърква 2-3 мин. на умерен огън. Добавят се доматите, разбъркват се. Добавя се останалият зехтин. Слагат се картофите и тиквичката, посоляват се и се заливат с вода да покрие всичко. Като поври всичко 10 мин., се налива виното и се оставя за още 5-6 мин. на умерен огън. Проверява се за сол на вкус. Вземат се няколко от сварените картофени кубчета и се смачкват на пюре. Добавят се отново към ястието, за да го сгъстят.
- 3.
Добавя се рибата и всичко се оставя покрито за още 5 мин. Сервира се горещо.