Мариновани пуешки гърди с два соса
Ако на 14 февруари сте настроени за романтична вечеря в домашна обстановка, това е великолепно празнично ястие, което се съчетава идеално с червено вино. Така ще отбележите и двата празника, които диктуват настроението в този ден.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за маринатата:
- 100 мл олио
- 100 мл соев сос
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. смлян шарен пипер
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 4 карамфилчета
- щипка индийско орехче
- 1 кг пуески гърди
- за бадемовия сос:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. краве масло
- 3 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. мед
- ½ ч. ч. сметана
- 1 ч. ч. готов пилешки бульон
- 100 г препечени филирани бадеми
- сол на вкус
- за боровинковия сос:
- 2 ч. ч. замразени червени боровинки
- 2 с. л. червено вино
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. мед
- ½ ч. л. смлян шарен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват олиото, соевият сос, лимоновият сок, пиперът, чесънът и целите карамфилчета. Месото се натрива добре със сместа и се оставя да се маринова поне 4 часа.
- 2.
През това време се приготвят сосовете. За бадемовия лукът се задушава 3-4 мин. в стопеното масло на умерен огън. Добавя се балсамовият оцет и се оставя да изври. След това се слагат медът и бульонът и се оставят да поврат 2-3 мин. Нишестето се разтваря във водата и се прибавя към соса. Налива се сметаната и се сипват бадемите. След като всичко поври още минута, се пасира и се подсолява. Съхранява се в затворен съд и се затопля преди сервиране.
- 3.
Боровинковият сос се приготвя, като се сложат да заврат виното, захарта, медът и пиперът. Добавят се боровинките и се оставят да къкрят около 5 мин. Готовият сос се подправя с щипка сол. Поднася се топъл или студен.
- 4.
Маринованите гърди се пекат от двете страни на грил или грил-тиган под капак за около 15 мин. Могат де се изпекат и във фурната на 200°С за около 25-30 мин. Сервират се с двата соса.