Начало За нас Реклама Контакти

Мариновани пуешки гърди с два соса

Снимка за Мариновани пуешки гърди с два соса
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако на 14 февруари сте настроени за романтична вечеря в домашна обстановка, това е великолепно празнично ястие, което се съчетава идеално с червено вино. Така ще отбележите и двата празника, които диктуват настроението в този ден.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за маринатата:
  • 100 мл олио
  • 100 мл соев сос
  • 2 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. смлян шарен пипер
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • карамфилчета
  • щипка индийско орехче
  • 1 кг пуески гърди
  • за бадемовия сос:
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. краве масло
  • 3 с. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. мед
  • ½ ч. ч. сметана
  • 1 ч. ч. готов пилешки бульон
  • 100 г препечени филирани бадеми
  •  сол на вкус
  • за боровинковия сос:
  • 2 ч. ч. замразени червени боровинки
  • 2 с. л. червено вино
  • 2 с. л. захар
  • 1 с. л. мед
  • ½ ч. л. смлян шарен пипер
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват олиото, соевият сос, лимоновият сок, пиперът, чесънът и целите карамфилчета. Месото се натрива добре със сместа и се оставя да се маринова поне 4 часа.

  2. 2.

    През това време се приготвят сосовете. За бадемовия лукът се задушава 3-4 мин. в стопеното масло на умерен огън. Добавя се балсамовият оцет и се оставя да изври. След това се слагат медът и бульонът и се оставят да поврат 2-3 мин. Нишестето се разтваря във водата и се прибавя към соса. Налива се сметаната и се сипват бадемите. След като всичко поври още минута, се пасира и се подсолява. Съхранява се в затворен съд и се затопля преди сервиране.

  3. 3.

    Боровинковият сос се приготвя, като се сложат да заврат виното, захарта, медът и пиперът. Добавят се боровинките и се оставят да къкрят около 5 мин. Готовият сос се подправя с щипка сол. Поднася се топъл или студен.

  4. 4.

    Маринованите гърди се пекат от двете страни на грил или грил-тиган под капак за около 15 мин. Могат де се изпекат и във фурната на 200°С за около 25-30 мин. Сервират се с двата соса.


Февр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари