Мариновани чесънчета
Чесновата туршия винаги е била сред най-пикантните и специални зимни мезета в българското меню. Ето един лесен и хитроумен начин да я приготвим в градски условия с помощта на домашната ни фурна и на Dr. Oetker.
СъставНеобходими продукти за 4 буркана по 400 мл
- 1 кг обелени скилидки чесън (около 16 глави чесън)
- 1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела Dr. Oetker
- 1,75 л вода
- 300 мл оцет (6% или 9%)
- 150 г захар
- 1 връзка копър (по желание)
Начин на приготвяне
- 1.
Обелените скилидки чесън се разпределят в буркани, заедно с накъсания на едри стръкове копър.
- 2.
Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената марината се слага да заври и се оставя да ври 3 - 5 мин., като се бърка непрекъснато. След като сместа заври, по желание могат да се добавят допълнително оцет и захар на вкус. Подготвеният чесън се залива с горещата марината, бурканите се разклащат добре и, ако е необходимо, се долива още марината. Бурканите се затварят веднага.
- 3.
Бурканите се нареждат в тава за печене, която се напълва с около 2 см вода и се слага в долната половина на предварително загрята фурна. Пече се около 60 мин. на 100° С. Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно място.
Още предложения и съвети на www.oetker.bg