Маринована рибица с охлюви
![Снимка за Маринована рибица с охлюви](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/6x5_marinovani-ribizi_660x430.jpg)
Тази внушителна рецепта е дело на шеф Димо Димов от Cult Gourmet Catering. И макар да е създадена от професионален готвач, с малко усилия и увереност ще успеете да я приготвите и у дома.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рибицата:
- 900 г свинско контрафиле
- 500 мл бяло вино, ризлингът е най-подходящ
- за плънката:
- 200 г почистени охлюви
- 120 г лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с. л. бренди или коняк
- 150 г меко масло
- 100 г магданоз
- 15 г дижонска горчица
- бял пипер
- сол
- за шафраново ризото:
- 200 г ориз за ризото
- 150 г лук
- 4 скилидки чесън
- 15 мл зехтин
- 40 г масло
- 50 г пармиджано
- 2 г шафран
- 500 мл пилешки бульон
- 12 аспержи
-
1 стрък мащерка за декорация
Начин на приготвяне
- 1.
Контрафилето се почиства от ципите. Маринова се в бялото вино за 1 час на стайна температура.
- 2.
С тънък и остър нож се прави прорез по цялата дължина на филето, без да се стига до края. Ножът се завърта на 360°, за да се получи отвор. Овкусява се със сол и бял пипер.
- 3.
Ако охлювите са живи, се бланшират 45 - 50 мин. в подсолена вода и се почистват от черупките. 200 г почистени охлюви се получават от 1 кг живи. Ако са мариновани или консервирани, се добавят към лука и чесъна, които са задушени в 40 г от маслото. Слага се брендито. Плънката се оставя за 5 мин. да почине и се добавят останалите продукти.
- 4.
С получената смес се пълни рибицата. Залива се със 150 мл от виното и се запича 15 мин. в загрята фурна на 250° С и след това на 220° С за 1 час.
- 5.
За ризотото в зехтина се задушават лукът и чесънът, добавя се оризът и се запържва. Добавят се бульонът и шафранът. Прибавят останалите продукти, като пармиджаното е последно.
- 6.
Аспержите се обелват и бланшират 3 - 5 мин. Сотират се в масло за 2 мин.
- 7.
Порциите се аранжират и се поднасят с бургундско вино.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия