Маринована норвежка сьомга със солянка върху канапе от цвекло
Сьомгата и солянката са от емблематичните продукти на новата северна кухня, която в последното десетилетие е на световния гастрономически връх. Нека си припомним, че отборът на Норвегия взе златния медал на изключителното престижното кулинарно състезание Bocuse d'Or 2015 в Лион.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за сьомгата:
- 400 г тънко нарязана сьомга
- 3 с. л. бял балсамов оцет
- 2 смачкани скилидки чесън
- сокът от 1 лимон
- 50 мл зехтин екстра върджин
- морска сол, прясно смлян черен пипер
- за ментовия дресинг:
- 15 г мента
- 15 г джоджен
- 150 г зехтин екстра върджин
- 3 с. л. бял балсамов оцет
- капка соев сос
- за салатата
- 1½ ч. ч. задушена солянка*
- 2 глави цвекло, изпечени на фурна и нарязани на тънки филийки
- ½ връзка наситнен див лук
Начин на приготвяне
- 1.
За ментовия дресинг всички съставки се разбиват в блендер.
- 2.
Сьомгата се маринова 10 мин. в белия балсамов оцет, зехтина, лимоновия сок, чесъна и сол и пиер на вкус.
- 3.
Солянката се разбърква с половината от ментовия дресинг. Подправя се със сол и пипер.
- 4.
Цвеклото се овкусява с останалия лимонов дресинг, подправя се със сол и пипер и се добавя наситненият див лук.
- 5.
Рибата се сервира със солянката върху цвеклото.
* Солянката (Salsola europaea) е диво растение, което се среща по засолени почви, най-вече край морските брегове. Сoчните стъбла се използват за храна като зеленчук и имат специфичен соленоват вкус. Може да се ядат както сурови, така и мариновани и задушени за кратко. Ако не можете да намерите солянка, заместете я със стъбла и листа от тученица.