Начало За нас Реклама Контакти

Маринована норвежка сьомга със солянка върху канапе от цвекло

Снимка за Маринована норвежка сьомга със солянка върху канапе от цвекло
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сьомгата и солянката са от емблематичните продукти на новата северна кухня, която в последното десетилетие е на световния гастрономически връх. Нека си припомним, че отборът на Норвегия взе златния медал на изключителното престижното кулинарно състезание Bocuse d'Or 2015 в Лион. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за сьомгата:
  • 400 г тънко нарязана сьомга
  • 3 с. л. бял балсамов оцет
  • 2 смачкани скилидки чесън
  •  сокът от 1 лимон
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  •  морска сол, прясно смлян черен пипер
  • за ментовия дресинг:
  • 15 г мента
  • 15 г джоджен
  • 150 г зехтин екстра върджин
  • 3 с. л. бял балсамов оцет
  •  капка соев сос
  • за салатата
  • 1½ ч. ч. задушена солянка*
  • 2 глави цвекло, изпечени на фурна и нарязани на тънки филийки
  • ½ връзка наситнен див лук 

Начин на приготвяне

  • 1.

    За ментовия дресинг всички съставки се разбиват в блендер.

  • 2.

    Сьомгата се маринова 10 мин. в белия балсамов оцет, зехтина, лимоновия сок, чесъна и сол и пиер на вкус.

  • 3.

    Солянката се разбърква с половината от ментовия дресинг. Подправя се със сол и пипер.

  • 4.

    Цвеклото се овкусява с останалия лимонов дресинг, подправя се със сол и пипер и се добавя наситненият див лук.

  • 5.

    Рибата се сервира със солянката върху цвеклото. 

* Солянката (Salsola europaea) е диво растение, което се среща по засолени почви, най-вече край морските брегове. Сoчните стъбла се използват за храна като зеленчук и имат специфичен соленоват вкус. Може да се ядат както сурови, така и мариновани и задушени за кратко. Ако не можете да намерите солянка, заместете я със стъбла и листа от тученица. 

Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари