Маринован подлютен паламуд
През есента пасажите паламуд започват да се изнасят към Мраморно море и това е времето да се снабдите с някой по-едър екземпляр и с търпение да се насладите на тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 едър паламуд
- 1 кг морска сол
- 3 с. л. захар
- 500 мл олио
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
- 1 ч. л. лютив червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 дафинов лист
- 1 клонче розмарин, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства и се нарязва на шайби с дебелина 1,5 см. Солта се разбърква със захарта. Парчетата се слагат върху половината от солената смес и се покриват със другата половина. Оставят се да престоят в нея 10-12 часа.
- 2.
Осолената риба се измива добре, подсушава се и се нарежда в буркани, като между пластовете се слагат резенчета лимон.
- 3.
Олиото се загрява, докато парче хляб пуснато в него се зачерви.
- 4.
Олиото се оставя да се охлади около 2 мин. и в него се слагат пиперът, дафиновият лист и розмаринът. Слага се и лютият пипер. Охлажда се.
- 5.
С изстиналото ароматно олио се залива рибата и се оставя да отлежи в хладилника най-малко 7 дни.