Начало За нас Реклама Контакти

Марципанова торта "Коледни звезди"

Снимка за Марципанова торта
120
Време за приготвяне: 2 часа + 3 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Празниците заслужават удивителни десерти, затова тази оригинална торта с мак, малини и марципан е чудесна идея за Коледа.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

Начин на приготвяне

  • 1.

    За маковия пълнеж в подходящ съд се слагат да заврат прясното мляко и маковото. Сваля се от огъня и се оставят за 10 мин. Съдържанието на пакетчето пудинг се смесва с останалото мляко, разбърква се с маковата смес, яйцата и захарта и се слага отново да заври за кратко.

  • 2.

    За тестото яйцата се разбиват на крем с миксер. Постепенно се сипват захарта и ванилената захар и се разбива още 2 минути. Добавят се 250 г от охладения маков пълнеж, пресятото брашно с бакпулвера и царевичното нишесте и се разбива за кратко на ниска степен. Сместа се разстила в застлана с хартия за печене форма за торта и се пече в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180° C или на горещ въздух на 160°C около 30 мин.

  • 3.

    След изпичане блатът се отделя от стените с нож и рингът се маха. Готовият блат се обръща върху хартия за печене и се оставя да се охлади. Отсраняват се дъното и хартията за печене и с дълъг широк нож блатът се срязва хоризонтално. Долната половина се слага в тортена чиния и заедно с почистения ринг на формата за печене.

  • 4.

    Долният блат се намазва с малиновия конфитюр, като се оставите 1см разстояние от ръба. Желатинът се накисва в малко вода и се оставя да набъбне за 5 мин. След това се разтворя на водна баня при непрекъснато бъркане и го смесва в предварително разбитите на твърд сняг сметана, захар и ванилена захар. Долния блат се намазва с ¾ от получения крем и отгоре поставя другият блат. Останалата сметана се намазва върху него и се оставя да престои най-малко 3 часа в хладилник.

  • 5.

    За покриването на тортата марципанът се омесва добре с пудрата захар на топка, поставя се върху широк лист прозрачно фолио и се покрива с друг. Разточва се на кръгла кора с диаметър колкото диаметъра на тортата и височината на стените й. Горното фолио се отлепва, долният лист се навива на руло с марципана надолу и като се развива, се прилепва върху тортата. Поръсва се с пудра захар и се укрaсява с коледни мотиви със захарните шрифтове.
     

Още съвети за украсяване на сладкиши ето тук.

Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари