Марципанова торта "Коледни звезди"
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за маковия пълнеж:
- 300 г маково семе
- 500 мл прясно мляко
- 1 пакетче Оригинален пудинг ванилия Dr. Oetker
- 2 яйца
- 75 г захар
- 75 г натрошени на дребно сухари
- за пандишпановото тесто:
- 4 яйца
- 100 г захар
- 100 г пшеничeно брашно
- 50 г Фино царевично нишесте Густин Dr.Oetker
- 2 ч. л. бакпулвер Dr.Oetker
- за малиновия пълнеж:
- 200 г гладък малинов конфитюр
- 600 г студена сладкарска сметана
- 1 пакетче желатин Dr.Oetker
- 60 г захар
- 2 пакетчета ванилена захар Dr.Oetker
- за покриване:
- 1 пакет фин марципан Dr.Oetker
- 50 г пудра захар
- 1 опаковка захарни шрифтове Dr. Oetker
Начин на приготвяне
- 1.
За маковия пълнеж в подходящ съд се слагат да заврат прясното мляко и маковото. Сваля се от огъня и се оставят за 10 мин. Съдържанието на пакетчето пудинг се смесва с останалото мляко, разбърква се с маковата смес, яйцата и захарта и се слага отново да заври за кратко.
- 2.
За тестото яйцата се разбиват на крем с миксер. Постепенно се сипват захарта и ванилената захар и се разбива още 2 минути. Добавят се 250 г от охладения маков пълнеж, пресятото брашно с бакпулвера и царевичното нишесте и се разбива за кратко на ниска степен. Сместа се разстила в застлана с хартия за печене форма за торта и се пече в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180° C или на горещ въздух на 160°C около 30 мин.
- 3.
След изпичане блатът се отделя от стените с нож и рингът се маха. Готовият блат се обръща върху хартия за печене и се оставя да се охлади. Отсраняват се дъното и хартията за печене и с дълъг широк нож блатът се срязва хоризонтално. Долната половина се слага в тортена чиния и заедно с почистения ринг на формата за печене.
- 4.
Долният блат се намазва с малиновия конфитюр, като се оставите 1см разстояние от ръба. Желатинът се накисва в малко вода и се оставя да набъбне за 5 мин. След това се разтворя на водна баня при непрекъснато бъркане и го смесва в предварително разбитите на твърд сняг сметана, захар и ванилена захар. Долния блат се намазва с ¾ от получения крем и отгоре поставя другият блат. Останалата сметана се намазва върху него и се оставя да престои най-малко 3 часа в хладилник.
- 5.
За покриването на тортата марципанът се омесва добре с пудрата захар на топка, поставя се върху широк лист прозрачно фолио и се покрива с друг. Разточва се на кръгла кора с диаметър колкото диаметъра на тортата и височината на стените й. Горното фолио се отлепва, долният лист се навива на руло с марципана надолу и като се развива, се прилепва върху тортата. Поръсва се с пудра захар и се укрaсява с коледни мотиви със захарните шрифтове.
Още съвети за украсяване на сладкиши ето тук.