Мандариново пиле
Тази шарена и ароматна рецепта не е наречена на строгите имперски бюрократи от китайската история, а на яркооранжевите плодове със същото име. Смесването на основните вкусове - сладко, солено, кисело, горчиво и умами, е типично за азиатските кухни и това апетитно пилешко ястие е напълно подвластно на търсената хармония на възприятията.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. л. слънчогледово олио
- няколко капки сусамово олио
- 1 скилидка чесън, ситно накълцана
- 1 см фино нарязан джинджифил
- 150 г кашу
- 1 кг пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 5 с. л. готова марината за пиле
- 200 г червени чушки
- 200 г жълти чушки
- 400 г броколи, накъсани на малки цветчета
- 2 малки консерви мандарини в сироп
- 4 стръка пресен лук, нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Двата вида олио се сгорещяват в уок на средна температура. Чесънът се сотира, докато си пусне аромата, но без да прегаря.
- 2.
Добавя се джинджифилът, за да си пусне аромата. После и кашуто се запържва за 1-2 мин.
- 3.
Уокът се дозагрява на силен огън, добавя се пилето и се пържи 2-3 минути при постоянно бъркане.
- 4.
Налива се пилешката марината и се разбърква.
- 5.
Суровите чушки се обелват с белачка, нарязват се на ленти и заедно с броколите се слагат върху пилешкото месо. Налива се сокът от консервата с мандарини и уокът се похлупва. След като кипне, се оставя на слаб огън за 10 мин.
- 6.
Гарнира се с мандарините и зеления лук.