Манастирска яхния
Манастирските гозби за пости са богати, с много и идеално съчетани продукти, близки до земята и до смирения достоен живот.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. червен пипер
- 300 г дребни почистени лукчета
- 250 г печурки, срязани наполовина
- 4 картофа, нарязани на кубчета
- 2 зелени чушки, нарязани на едро
- 3 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 10 зелени маслини
- 2 с. л. ориз
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
1 клонче чубрица
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се сгорещява и в него се запържват ситно нарязаният лук, целината, дафиновият лист и морковите. Добавят се червеният пипер и лукчетата. Разбъркват се 2-3 мин. Слагат се картофите, гъбите и чушките. Посоляват се и се разбъркват 2-3 мин. Прибавят се доматите и доматеното пюре с 1 ч. ч. гореща вода и черният пипер и съдът се покрива за поври 10 мин.
- 2.
Прибавят се маслините, чубрицата, оризът и магданозът. Ястието се сипва в съд за печене с капак или в тавичка и се покрива с алуминиево фолио. Запича се 15 - 20 мин. в загрята фурна на 200° С.