Маклубе
Тази източно- средиземноморска версия на пиле с ориз има няколко забележителни и отличителни акцента. Първият е присъствието на патладжани, вторият -комбинацията от подправки, а най-апетитният е хрупкавото пилешко месо с кедрови ядки.
СъставНеобходими продукти за 6
- ½ кг пилешки гърди
- ½ кг патладжани
- 250 мл олио
- ½ кг бланширан ориз
- 1 л пилешки бульон
- 50 г кедрови ядки
- 50 г масло
- черен или бял пипер
- дафинов лист
- индийско орехче
- бахар
- кимион
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешкото месо се вари не повече от 10 мин, до полуготовност.
- 2.
Патладжаните се нарязват на по-големи шайби и се изпържват в около 150 мл олио.
- 3.
В плитка тенджера или в дълбок тиган с капак се нареждат изпържените патладжани, измитият няколко пъти с вода ориз и 2/3 от пилешкото месо, нарязано на парчета. Добавят се останалото олио и пилешкият бульон. Подправките се счукват или смилат, и заедно със солта се прибавят към ориза. Ястието се оставя да се вари на слаб огън с капак, докато оризът поеме цялата течност. После се отстранява от котлона и се оставя захлупено още поне 10 мин. Обръща се в голяма плоска чиния.
- 4.
Останалото пилешко месо се накълцва или се накъсва. Запържва се заедно с кедровите ядки в маслото до златисто и се изсипва върху ястието.