Люто-кисела супа
Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат том ям и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо. Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 5-6 сушени гъби шийтаке
- 150 г оризови нудъли
- 2 зелени люти чушки, ситно нарязани
- 60 мл оризов оцет
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 стръка лимонова трева
- 200 г бамбукови връхчета, консервирани
- 6 с. л. рибен или соев сос
- сокът на 1 лайм
- 1 с. л. палмова или мека кафява захар
-
4 стръка пресен лук
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се накисват във вряща вода за 30 мин.
- 2.
Нудълите се заливат с вряща вода и се оставят за 10 мин.
- 3.
Смесват се оцетът и ситно нарязаните и с отстранени семки люти чушки.
- 4.
Бульонът се слага да заври. В него се пускат лимоновата трева, начукана по дължина, за да излязат соковете и ароматът й, гъбите и бамбуковите връхчета. Варят се 5-6 мин. Добавят се нудълите, сокът от лайм, соевият сос, захарта и се варят още 3-4 мин. Добавя се сместа с чушките и се доварява още 2 мин.
- 5.
Лимоновата трева се изважда. Супата се слага в купички и се гарнира със ситно нарязания зелен лук.