Лятна супа
![Снимка за Лятна супа](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/Ljatna_supa-2.jpg)
Противно на значението, което носи фразата "манджа с грозде", тази супа от Тракийската низина е забележително вкусна. И точно зеленото грозде ѝ придава чудесна свежест с неговия апетитен кисел вкус.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 300 г зелен фасул
- 4 средни картофа
- 1 зелена чушка, нарязана на ситно
- 300 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 ч. ч. зелени сливи, джанки или зелено грозде
- 2 с. л. нарязан пресен джоджен
- 1 клонче чубрица
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
-
½ с. л. девесил
- сол и черен пипер на вкус
- за овкусяване:
-
4 с. л. зехтин extra virgin
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. нарязан джоджен
- 2 с. л. нарязан магданоз
-
Средиземноморска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът и морковът се слагат да заврат с 1,5 л вода. Посолява се на вкус и се добавя зеленият фасул. След като поври 10 мин., се добавят чубрицата и картофите. След като поврят още 10 мин., се слагат чушките и доматите.
- 2.
Когато чушките омекнат, се добавят джанките и джодженът. Не се оставят да врат повече от 3 мин. Добавя се магданозът и се отстранява от огъня. Оставя се да изстине.
- 3.
В хаванче се счукват заедно чесънът, джодженът, магданозът, солта и лимоновият сок. Добавя се по малко от зехтина, докато се получи кремообразна смес.
- 4.
Супата се сервира студена със зеления сос.