Лятна салата със зелен фасул и риба тон
Комбинирането на сурови и сготвени продукти е привилегия на салатите и това много добре си личи от вкусната зеленчуково-рибно-въглехидратна комбинация в тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г зелен фасул
- 300 г пресни картофи, нарязани на резени
- 4 яйца
- 100 г маслини каламата
- 250 г чери домати или розови домати, нарязани на резени
- 1 зелена салата, накъсана на парчета
- 200 г консервирана риба тон филе в олио
- кълнове от лук или нарязани 2 стръка пресен лук
- за дресинга:
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 ч. л. сол. Пуска се зеленият фасул и се вари 4 мин. Изважда се с решетеста лъжица и се слага в купа с ледена вода, за да запази свежия си цвят. Отцежда се и се подсушава.
- 2.
В същата вряща вода се слагат картофите за 12 - 15 мин., докато омекнат. Изваждат се с решетеста лъжица. В същата вода яйцата се варят на умерен огън 8 мин. Изваждат се и веднага се слагат в съд със студена вода.
- 3.
В купа се разбъркват фасулът, картофите, маслините, доматите, рибата тон, лукът и зелената салата. Яйцата се обелват и се разрязват на половини.
- 4.
За дресинга разбиват зехтинът, оцетът, солта и пиперът. Салатата се разбърква с дресинга