Начало За нас Реклама Контакти

Лятна чорба от зелен фасул и джанки

Снимка за Лятна чорба от зелен фасул и джанки
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Киселичка, ароматна и освежителна, тази студена чорба, чиито корени са някъде из Горнотракийската низина, утолява не само глада, но и жаждата през летните горещини.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г зелен фасул
  • 2 глави лук, ситно нарязани
  • 1 морков
  • 1 чушка, ситно нарязана
  • 3 домата, обелени и ситно нарязани
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 15 зелени джанки, зелени бадеми или зелено грозде
  • 1 ч. л. чубрица, прясна или сушена
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фасулът се почиства и нарязва на парчета от по 3 см. Залива се с 2 л студена вода, добавят се лукът и морковът и се слага да заври. След като поври 20 мин., се прибавят чушката и доматите. Посолява се на вкус. Оставя се на тих огън още 10 - 15 мин. или докато фасулът омекне.

  • 2.

    Добавят се зехтинът, джанките, чубрицата, магданозът и черен пипер на вкус и се вари още 3 мин. Сервира се студена.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари