Лимоново-портокалов барбун
Барбунът (Mullus barbatus) е една от ценните риби със сухо и здраво месо. Достига размери до 30 см и 500 г. Обитава предимно Средиземно море и Атлантическия океан, като в океана се придържа към бреговете от Англия до Северна Африка. Отделни екземпляри се срещат и в Черно море, но там не е обект на целенасочен улов. Рибите живеят и се хранят на ята, но по-големите са единаци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 барбуна или 4 филета от хек или треска
- 100 мл зехтин
- 1 ч. л. шарен или черен пипер
- 1 портокал
- сок от 1 портокал
- сок от ½ лимон
- ½ лимон
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. масло
- 2 филенца аншоа, нарязани на ситно
- 4 с. л. нарязан пресен босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Портокалът се обелва и се нарязва на тънки кръгчета. Барбуните се филетират, заливат се със зехтина, поръсват се с пипера и се покриват с парченцата портокали, като се запазят четири. Оставят се в хладилника да се мариноват поне 3 часа.
- 2.
Лимонът се обелва и се нарязва на тънки кръгчета. Рибата се отцежда, посолява се леко, поръсва се с брашното и се пържи в 3 с.л. от маринатата по 2 мин. от всяка страна.
- 3.
Маслото се разтопява и се смесва с останалата марината. Прибавя се аншоата и се разбърква 1-2 мин. Добавят се портокаловият и лимоновият сок. Сосът се оставя да къкри, докато леко се посгъсти. Прибавя се босилекът. Рибата се залива със соса и се сервира с резенчета лимон и портокал.