Лимоново пиле
Ако досега сте си мислили, че пиле с лимон се сервира само в китайските ресторанти, е крайно време да промените мнението си. Подобна рецепта има и при нас и смело можем да твърдим, че не отстъпва по никакъв начин на азиатския вариант.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 пилешки бутчета
- 500 мл пилешки бульон
- 20 скилидки чесън
- 2 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 лимон, обелен и нарязан на тънки кръгчета
- 2 с. л. брашно
- 100 мл бяло вино
- 2 с. л. нарязан пресен босилек или магданоз
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да заври и към него се прибавят скилидките чесън. Оставят се да къкрят 30 мин. Прецеждат се. Бульонът се запазва.
- 2.
Маслото и зехтинът се загряват в тиган и в тях се запържват бутчетата от всички страни. Прехвърлят се в съд за печене. Върху тях се разпределят чесънът и лимоновите кръгчета.
- 3.
В мазнината от пърженето на бутчетата се прибавя брашното, разбърква се 1 мин. на котлона и се налива виното при непрекъснато разбъркване. Добавя се и бульонът. Разбърква се добре, подправя се със сол и пипер и се оставя да се посгъсти.
- 4.
Със сгъстения сос се заливат бутчетата и се слагат да се пекат във фурната, загрята до 190°С около 45 мин. Преди сервиране се поръсва босилекът.