Лесна нектаринова тарта в царевична кора
Лятото е идеалният сезон за плодови сладкиши, затова не пропускайте да им се насладите в неговия разгар. Предлагаме ви свежа и лесна за приготвяне тарта, в която сочните нектарини се допълнени с приятната киселина на пресни боровинки.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за кората:
- 120 г бяло брашно
- 50 г царевично брашно
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. захар
- 50 г масло
- 60 мл прясно мляко
- за пълнежа:
- 600 г нарязани нектарини, кайсии или праскови
- ½ ч. ч. червени боровинки, по желание
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. захар
- 3 с. л. грис
- за глазиране:
- 1 с. л. кайсиев мармалад
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулверът. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашнената смес. Млякото се налива лъжица по лъжица, като се разбърква с вилица, накрая тестото се събира на топка с ръце. Не бива да се меси дълго време. Разточва се на кръг с диаметър 30 см върху хартия за печене.
- 2.
Плънката се приготвя, като плодовете се разбъркват с лимоновия сок, захарта и гриса.
- 3.
Кайсиите се изсипват в центъра на кората. Оставя се борд от 3 см. Бордът се сгъва навътре към центъра на сладкиша.
- 4.
Сладкишът се пече около 40 мин. 190°С. Когато е готов, се намазва със загретия мармалад и се охлажда в тавата. Поднася се със сладолед или изцедено кисело мляко.